Hoe klinkt een stervende koelkast?

De meeste koelkasten stoten zacht gezoem uit, maar als uw apparaat onlangs hard begint te zoemen, heeft de motor mogelijk moeite om goed te werken. Probeer de koelkast los te koppelen en weer in het stopcontact te steken. Als het zoemen niet stopt, gaat je koelkast waarschijnlijk dood. De motor op uw koelkast moet af en toe geluid maken tijdens het draaien.

Als uw koelkast echter altijd irritant luid is, betekent dit meestal dat de motor overwerkt is. De motor is nodig voor het regelen van de interne temperatuur van de koelkast, maar hij hoeft niet constant op volle snelheid te draaien. De boosdoener zal anders zijn als de geluiden uit de binnenkant van je koelkast komen. Het zal hoogstwaarschijnlijk de ventilator zijn die verantwoordelijk is voor het circuleren van de lucht door zowel de vriezer als de koelkast.

Als het daarom moet worden gerepareerd, is het van cruciaal belang om het te repareren. Dit is een beslissing die u zelf kunt maken door de lichtschakelaar in de vriezer in te drukken. Als het geluid harder wordt, moet de ventilator worden vervangen. Als de compressor de bron van het geluid lijkt te zijn, kan dit eigenlijk de condensorventilator zijn.

Het maken van deze bepaling kan worden gedaan door de motor van de ventilator los te koppelen, uw koelkast weer aan te sluiten en te luisteren of het geluid aanhoudt wanneer de ventilator niet draait. Als dat zo is, betekent dit dat u mogelijk een defecte compressor hebt. Uitzoeken welk onderdeel moet worden gerepareerd, is de eerste stap om te beslissen hoe een luidruchtige koelkastcompressor moet worden gedempt. De verdamperventilator bevindt zich in de vriezer.

Het onderzoeken van dit potentiële probleem moet worden behandeld door een getrainde professional, omdat het nodig is om in het binnenpaneel te komen. Dit gebied wordt vaak afgesloten met clips of schroeven. Voor het verwijderen van de laatste kan een schroevendraaier nodig zijn. Zodra de reparatietechnicus het paneel heeft geopend, inspecteert hij het ventilatorblad, de draden, de doorvoertules en andere componenten op slijtage.

Alles wat op een van deze geluiden lijkt, is te horen als de klepdeur opent of sluit. Dit klinkt misschien ook als piepen als het op een nieuwe koelkast gebeurt. Soms is de koelkast gewoon oud, terwijl er soms een specifiek probleem is met de motor of de pakking. Een ratelend of bonzend geluid kan worden veroorzaakt door waterleidingen die tegen de koelkast bewegen of items bovenop de koelkast.

Als u de waarschuwingssignalen begrijpt dat een koelkast sterft, kunt u enorme hoofdpijn besparen en tonnen geld verliezen. Tijdens de warme zomermaanden wordt een lichte stijging verwacht, maar als u uitzonderlijk hoge stijgingen of stijgingen ziet als het weer afkoelt, kan dit zijn omdat uw koelkast afsterft. De compressor of ventilator kan ook van tijd tot tijd worden aangepast om de koelprestaties te optimaliseren. Als u een combinatie van de problemen ondervindt en uw koelkast ouder is dan 10 jaar, is het misschien tijd om een vervanging te overwegen.

Als dit geluid echter niet afneemt en in plaats daarvan constant blijft, is dit een symptoom dat er iets mis is met de koelkast. Bedrijven zoals Whirlpool brengen nu apparaten uit met een energieadviseur, die het energieverbruik van uw koelkast in de loop van de tijd volgt. Als uw koelkast of vriezer overtollige vorst lijkt op te bouwen, kan dit ook wijzen op een probleem met de interne temperatuur. Van het uitvoeren van je eigen onderzoek tot het inschakelen van de profs, lees verder om erachter te komen hoe je een luidruchtige koelkast voorgoed het zwijgen kunt opleggen.

Hoewel sommige geluiden slechts hinderlijk zijn, moet een koelkast die klinkt alsof hij stervende is zo snel mogelijk door een professional worden geïnspecteerd. Maar hoe weet je of je koelkastproblemen kleine problemen zijn of tekenen van dreigende ondergang? Hieronder, we zullen enkele van de meest voorkomende tekenen schetsen dat een koelkast op zijn laatste poten staat, plus handige tips om te vertellen wanneer het tijd is om te vervangen vs.